VOORSTELLING: De Belgische blauwe steen

Situatie

De steengroeven Jullien zijn een filiaal van de groep "Steengroeven van de Condroz" en liggen in het hart van de Condroz, in het dorpje Les Avins dat deel uitmaakt van de gemeente Clavier. Zij bekleden een vooraanstaande plaats in de natuursteenindustrie daar zij 30 % van de productie van bewerkte blauwe hardsteen-Petit Granit in het bekken van de Condroz ( de provincies Luik en Namen ) voor hun rekening nemen.
De blauwe steen van Les Avins is vermaard voor zijn kwaliteit en wordt door kenners als één van de mooiste beschouwd.

Productie

De steengroeven Jullien ontginnen in twee afzettingen met een bezetting van een tiental arbeiders. 25 personen (waaronder zagers, marmerwerkers en steenkappers ) werken in de verwerkingsateliers die uitgerust zijn met hoge prestaties leverende machines.
De ontginningscapaciteit van de groeve bedraagt vandaag 2000 m³ verwerkbare steen per jaar, gezaagd met diamantdraad. De productie van de verwerkingsateliers vertaalt zich als volgt :
•15 % blokken voor beeldhouwwerken, platen en afgekorte blokken voor marmerwerkers en steenhouwers.
•70 % afgewerkte producten voor gebouwen, stads- of privé-aanleg, meubilair, grafzerken enz.
•10 % voor bevloering.
•De rest voor verschillende doeleinden.

Toekomst

De blauwe hardsteen heeft een rijk verleden en een veel belovende toekomst. De steengroeven Jullien werken mee aan deze nieuwe impuls met een opmerkelijke inzet, welke beloond werd met de Grote Prijs voor Uitzonderlijke prestaties, toegekend door de Europese Academie voor Economie. Een hoge onderscheiding aks blijk van waardering voor het vakmanschap van het personeel en de hoge kwaliteit van haar produkten.